1. Du är här:
  3. Om oss
  4. Aktuella arrangemang

Aktuella arrangemang

Nya doktorer i medeltidsstudier presenterar sina avhandlingar

EVENEMANG

Datum: 9 april 2019 9:20 - 17:00
Plats: Frescati, Södra huset C, rum C497

Medeltida runinskrifter, fornnordiska gudar och jättar, handskrifter, begravningsplatser och moralisk fostran. Kom och lyssna på nya intressanta forskningsresultat när 13 nya doktorer från olika svenska universitet presenterar sina avhandlingar i ett heldagsseminarium. Alla är välkomna, ingen föranmälning krävs.

9.20–10.00 Anmälning och välkomst

10.00–11.30 Session 1

• Andrew Cooper: A unified account of the Old English metrical line.
  • Alessandro Palumbo: Skriftsystem i förändring: en grafematisk och paleografisk studie av de svenska medeltida runinskrifterna.
  • Tommy Kuusela: ”Hallen var lyst i helig frid”: krig och fred mellan gudar och jättar i en fornnordisk hallmiljö.
  • Anders Håkansson: Bebyggelsehierarkier och bylandskap: om övergången mellan vikingatid och tidig medeltid ur ett halländskt perspektiv.

11.30–12.30 Lunch

12.30–14.00 Session 2

• Linn Eikje Ramberg: Mynt er hva mynt gjør: en analyse av norske mynter fra 1100-tallet: produksjon, sirkulasjon og bruk.
  • Kristina Linscott: Interpretations of old wood: figuring mid-twelfth century church architecture in west Sweden.
  • Hanna Menander: Den goda döden: arkeologiska studier av gravar och begravningspraxis i S:t Olofkonventet i Skänninge.
  • Eva Marie Letzter: Med öga för publiken: moralisk fostran genom heliga Birgittas och de svenska predikanternas exempelberättelser, cirka 1340-1500.

14.00–14.30 Allmän diskussion med fika

14.30–16.30 Session 3

• Oliver Blomqvist: Flerspråkighet eller språkförbistring? Finska segment i svenska medeltidsbrev 1350–1526.
  • Agnieszka Backman: Handskriftens materialitet: studier i den fornsvenska samlingshandskriften Fru Elins bok (Codex Holmiensis D 3).
  • Irina Brändén: Bilder och berättelser om Sankt Nikolaus: några vitaikoner studerade mot bakgrund av text och liturgi.
  • Martin Neuding Skoog: I rikets tjänst: krig, stat och samhälle i Sverige 1450-1550.
  • Theresia Pettersson: Stockholms stads tänkeböcker: Funktionell texthistoria 1476-1626.

16.30–17.00 Diskussion

17.00 Postseminarium

Ladda ner program och abstrakter här.

Kontakt och mer information: Mia Åkestam.

Medeltida manuskript.